Onze werkwijze

Onze werkwijze

 

Een bedrijf overlaten is een complex, langdurig en vaak zelfs een emotioneel proces. Ook wie een onderneming wil kopen, gaat nooit over één nacht ijs.

In beide gevallen is een deskundige, betrouwbare adviseur en overnamebemiddelaar van goud waarde. Een partner zoals Coforce.

Een overname is teamwork: ook uw accountant, uw advocaat en anderen indien nodig worden nauw betrokken bij het overnameproces.

 

Hoe werken wij bij elk overnamedossier?

Klaar voor overname?

Elke overname begint met een grondige voorbereiding.  Onze eerste opdracht is het bedrijf screenen of het klaar is voor overname, zowel financieel, commercieel als organisatorisch. Dat laatste is niet onbelangrijk, want in veel bedrijven zit alle kennis bij één persoon, de zaakvoerder. Valt die weg, dan heb je ook geen bedrijf meer. We bieden het nodige advies en assistentie indien nodig.

Kandidaat overnemers zoeken

Een overnameproces begeleiden houdt meer in dan enkel bedrijven klaarmaken voor verkoop. De juiste kandidaat-koper vinden, is uiteraard een even belangrijke stap in het traject. We kunnen terugvallen op een stevig netwerk. Banken, accountants, familiale investeerders, bedrijfsleiders, … we onderhouden nauwe contacten met interessante sleutelfiguren en potentiële overnemers uit alle sectoren. Gezien onze vestigingen vlak aan de grens, kijken we ook over de grenzen heen en werken we nauw samen met collega's in Nederland.

Erkenningen

Van volledige verkoop, fusie over management buy-outs, Coforce bemiddelt bij alle soorten overnamescenario's. Daarvoor hebben we de nodige officiële erkenningen. Zo mogen we bijvoorbeeld niet alleen aandelen van vennootschappen verhandelen, maar ook handelsfondsen. Dit laatste valt onder de vastgoedwetgeving waarvoor je een erkenning nodig hebt van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaar. Vertrouwen en knowhow zijn in ons vakgebied cruciaal en we doen er alles aan om een deel zorgen bij onze opdrachtgevers weg te nemen. Want een bedrijf overlaten, is een mijlpaal. Voor de onderneming en in het leven van de bedrijfsleider.

Het overnametraject

De verkoop van een onderneming omvat bijna altijd volgende 10 essentiële stappen:

  • De voorbereidende gesprekken en begeleiding
  • De waardebepaling en de onderbouwing van de verkoopprijs.
  • Opstellen van het informatiedossier (informatiememorandum).
  • Opstellen van het verkoopprofiel.
  • Lijst van potentiele koopkandidaten opstellen.
  • Benaderen van kopers.
  • Leiden van de onderhandelingen.
  • Opstellen van de intentieverklaring (LOI).
  • Begeleiden van due diligence
  • Opstellen van het overnamecontract (SPA).

Advies en begeleiding na overname

Ook nadat het overnametraject succesvol is afgerond, kan Coforce de onderneming verder ondersteunen in de overgangsfase. Een nieuwe eigenaar brengt immers heel wat teweeg binnen een onderneming en haar organisatie.